Kai išgirstu sakant „rusakalbiai“, niekad nežinau ką taip sakantis galvoja. Ar tai rusų tautybės žmonės ? Jei taip, ar tada Norvegijos ir Britų salų lietuviai yra „lietuviakalbiai“ ?

Nes pavyzdžiui mano bičiulės Olga (tariama su minkšta „l“) ir Alla (su dviem „l“), bei kaimynas Olegas yra rusai, o ne kažkokie neaiškūs rusakalbiai.

O galbūt „rusakalbiai“ yra piliečiai, žiūrintys tik oficialius Rusijos TV kanalus ir tikintys jų žiniomis ? Tada tai būtų labai marga „rusakalbių“, „lietuviakalbių“, „lenkakalbių“ ir kitų piliečių minia…

Man atrodo yra kiek kitaip  – yra žmonės ( per kiekvienus rinkimus jų būna  apie 15 procentų) kurie nori, kad jais pasirūpintų, vestų į užtikrintą ateitį, surastų darbą, nubaustų visus kyšininkus, neleistų įvykti neteisybei ir parduoti Lietuvos, neleistų jiems patiems važinėti girtiems, įteisintų mirties bausmę ir visaip kitaip panašiai vykdytų Teisybę. Ir taip per kiekvienus rinkimus… beje įdomu – kas artimiausiuose rinkimuose pasiims tuos 15 procentų ? Logiškai galvojant, didžiąja dalimi tai socdemų balsai, kurių jie nesusirenka. Beje, net nesistengia susirinkti, tik nežinia ar tyčia, ar tiesiog natūraliai – iš inercijos.

Gelbėtinus piliečius vienija visai  ne tautybė, o panašūs lūkesčiai ir požiūris į gyvenimą.

Ir juos gina ir gelbėja tai Tomaševskis, tai Gražulis savo iškilia krūtine užstoja ir saugo nuo gėjų, tai Darbo partija, tai Paksas, tai vėl kas…

O šiaip stereotipai gajūs, nežiūrint, kad Lietuvoje nelabai aišku, kas gi yra tie „rusakalbiai“.

Žinot, prieš kelis metus susiradau puikią kirpėją, dirbančią mažam salone prie pat namų. Gera kirpėja, mokanti dirbti  su mano plaukais, su kuria viena kitą suprantam iš pusės žodžio ir praktiškai nebūna nesusipratimų –  tiesiog lobis. Ji vyresnė, labai inteligentiška ir išprususi moteris, rusė, puikiai suprantanti, bet vidutiniškai kalbanti lietuviškai. Ne visi gabūs kalboms, o jos žinių visiškai užteko susikalbėti, tad nemačiau jokios problemos.
Kartais pašnekėdavom apie šį bei tą, bet į ilgas diskusijas nesileisdavom. Kol vieną vakarą 2011-ųjų pabaigoje, kai kirpykla jau buvo apytuštė, Kirpėja manęs ėmė ir nei iš šio nei iš to paklausė – ar aš galvoju, kad Rusijoj vėl į valdžią ateis Putinas. Tuo metu kaip tik artėjo rinkimai ir nusimatė eilinė rokiruotė.Klausimas labai mane nustebino, nes šiaip jau kirpyklose nepolitikuojama, o kirpėja atrodė išmintinga moteris.
– Na tai tikriausiai, ar jūs matot kitų realių variantų ? – atsakiau. Ji susiraukė ir paklausė manęs ar tai bus gerai.
Ar tai gerai ? Ką man atsakyt į šitokį klausimą ? Tikrai nesiruošiu ginčytis su gera kirpėja, labai patogiai dirbančia šalia namų, na bet jau sakyti „gerai“ tai geriau liežuvį nusikąsti. Žiūrėjau sau į akis veidrodyje ir labai pykau – ji protinga moteris, gerai permato žmones, ką ji čia susigalvojo, kodėl ji manęs to klausia ?
Aš grynai stereotipiškai galvojau, kad ji gali būti tik už Putino „geležinę ranką“. Net nepagalvojau, kad gali būti kitaip.  Ginčytis nenorėjau, o pritarti negalėjau, tad šaltai žiūrėjau ir savo atvaizdą veidrodyje ir tylėjau.  Stojo nejauki tyla, kol Kirpėja ėmė dėstyti toliau – ji bendraujanti su giminėm Peterburge, kurie nemažai žino ir todėl nerimauja, kad vėl atėjęs į valdžią Putinas išparduos Rusiją. Būtent taip ji tada ir pasakė – išparduos. Tada jau aš suklapsėjau akim, nes visa tai skambėjo …. stipriai net ir man. Ir susigėdau, kad taip stereotipiškai galvojau apie žmones. Beje, kerpuosi pas tą pačią kirpėją iki šiol.

O štai kitas pavyzdys – turėjau  seną bičiulę, su kuria padiskutuodavom apie viską, taip pat ir politiką. Ji visada buvo drąsi, plataus požiūrio, dirbo atsakingą darbą.  Su laiku visi mes keičiamės, o mes su ja matyt ėmė keistis labai skirtingomis kryptimis. Ji pasinėrė į  ekologiškus produktus, ekologišką aplinką (beje, aš tik už) ir visada girdavosi, kad namuose neturi ir niekada nežiūri TV. Tik kažkodėl vis pasakodavo apie kokią nors „Rūtos laidą“ arba kitą šedevrą, kurio aš taip niekad ir nepamačiau -„Radži ieško žmonos“. Ir labai stebėdavosi, kodėl aš nieko nemačiau, nors turiu TV ir mielai jį žiūriu. Na bet tai smulkmenos. Tačiau su laiku pokalbiai tapo vis kategoriškesni ir keistesni, kol paskutinį sykį ji, „niekada nežiūrinti TV“ ir „niekada neskaitanti tų šlykščių komentarų“ ėmė mane protinti,  kad „visais laikais visus karus Pasaulyje sukelia žydai, o dabar kartu su amerikosais nori užgrobti ir pasidalinti visą Pasaulį“. Aš kiek nustebau dėl „amerikosų“, nes tai labai netipinis žodis žmogui, kuris nežiūri TV, neskaito komentarų ir dirba inteligentišką darbą tikrai labai inteligentiškoje aplinkoje. Bandžiau pasiaiškinti kaip žydai sukėlė Pirmą ir Antrą Pasaulinius karus, bei ką ten pridirbo pas jugus musulmoniškame Kosove, o visai neseniai Gruzijoje….. bet man nieko nepavyko išsiaiškinti. Mūsų paskutinė diskusija baigėsi piktai ir mes viena kitai palinkėjom „eiti  pagarinti acto“. Štai taip negražiai ir visai neinteligentiškai,  ne be žydų pagalbos, baigėsi bene 15 metų trukusi draugystė. Beje, buvusiai bičiulei jos požiūris visiškai netrukdė palaikyti Ukrainos, bet aš to nebespėjau išsiaiškinti ir suprasti.
Tai vat aš nežinau kas yra „rusakalbiai“ Lietuvoje ir nemanau, kad kas nors žino.
O daugelis mūsų nė nenutuokia kokios diskusijos kartais vyksta labai moteriškuose forumuose ar labai inteligentiškose darbovietėse.